El Gran Hotel Internacional
de Barcelona

La manca d’oferta de la que disposava Barcelona per allotjar els visitants que es preveia que assistirien a l’Exposició Universal de 1888, va comportar que l’Ajuntament de la ciutat encarregués la construcció d’un hotel que ocupava un solar de més de 5.000 metres quadrats en un terreny guanyat al mar, propietat del Port de Barcelona, situat al passeig de les Palmeres davant l’edifici de la Capitania General.

L’Hotel Internacional va ser projectat per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, tenia capacitat per 2000 hostes i comptava amb 600 habitacions i amb 30 apartaments per famílies.

Aquest equipament va ser construït basat en un nou i innovador concepte que el plantejava com un establiment de servei complet i personalitzat, en el que les habitacions disposaven d’espai suficient i incorporaven la cambra de bany moderna. La decoració era cuidada i luxosa, i l’atenció directa al client estava centralitzada en la recepció. Un concepte molt allunyat de les posades, les fondes o les hostatgeries que fins aquell moment eren els tipus d’allotjament amb el qual comptava la ciutat.

L’hotel disposava d’un passadís central que travessava l’edifici de punta a punta. Als laterals s’ubicava un cafè en una banda i un restaurant, a l’altre. A l’ampli cos central hi havia el vestíbul, el pas per als carruatges, la “camiseria i guanteria”, l’estanc, el pati d’honor i el telègraf. El Gran Hotel Internacional va ser edificat en un temps rècord de 53 dies, si bé els acabats interiors i la decoració van allargar les obres durant 30 dies més. La inauguració oficial va tenir lloc el 5 d’abril de 1888 i es va obrir al públic el 12 d’abril.

Aquest establiment va ser concebut com una instal·lació efímera i, malgrat la bona acollida que va tenir entre la ciutadania i les mobilitzacions que per a la seva defensa es van organitzar, va ser enderrocat un any després de la seva inauguració. L’any 1963 Oriol Bohigas afirmava en el monogràfic de Cuadernos de Arquitectura dedicat a Lluís Domènech i Montaner: “L’Hotel Internacional ha estat segurament l’aventura constructiva més important del nostre país”.

Font: Aznar Colet, Javier “Gran Hotel Internacional de Barcelona: un hotel efímero. Puertos, 136, octubre 2006. Document del mes: octubre 2017 “LHotel de l’Exposició Universal de 1888”. Arxiu Nacional de Catalunya.